2009. július 1., szerda

Sabbath napi Challah, avagy 6 fonatos kalács

Ez itt a híres neves 6 fonatos zsidó kalács, ezt mindenki ismeri. Talán az eredetét nem, bevallom én is az ideérkezésem után tudtam meg, hogy gyermekkorom kedvenc pékáruja, minden, csak nem magyar. Ez a kalács azért tetszett meg nekem, mert 6 fonatos és olyat még sosem sütöttem, másrészt azért, mert bár nincs benne sem tej sem vaj, bámulatosan foszlós és mert eddig még nem sikerült rájönnöm ennek a spéci magos díszítésnek a fortélyára (merthogy itt nem egyszerűen rászórjuk a mákot és a szezámmagot) és most volt alkalmam kipróbálni, hogy hogy kell. A díszítési technika Maya Sophia-tól származik, örök hála értük! Azt pedig Rhonen barátunktól tudom, hogy milyen fontos eleme ez a vallásuknak és ünnepeiknek, hogy egy-egy kalács ezernyi szimbólumot képvisel.

Miután este hosszú szárú téli zoknikon begyakoroltam a 6-os fonást, reggel belevágtam a dagasztásba. Az e heti „magamnak sütés” eredménye az lett, hogy a fél kalácsot felfaltuk vacsorára vajjal és szilvalekvárral. Nagyon finom volt.


Peter Reinhart receptje:



Hozzávalók a tésztához:
  • 510g liszt (4 cup)
  • 30g cukor (2 tbsp)
  • 6g só (1 tsp)
  • 5g szárított élesztő (1 1/3 tsp)
  • 30ml olaj (2 tbsp)
  • 2 nagy tojás, jól elkeverve
  • 2 nagy tojás sárgája jól elkeverve
  • 200ml víz (3/4 cup +2 tbsp)

díszítéshez:
  • 2 tojás fehérje habosra verve
  • szezámmag, vagy mák

Elkészítés:
  1. Összedolgozom a lisztet, a cukrot, a sót és az élesztőt.
  2. Egy másik edényben összekeverem az olajat, a tojásokat és a tojássárgákat, és a vizet.
  3. Összedolgozom a száraz és nedves hozzávalókat amíg a tészta puha labdaccsá áll össze. Ha kell adok még hozzá vizet.
  4. Ezután kezdődik a dagasztás, egészen addig, amíg a tészta puha, nyúlékony de nem ragacsos. Ha kell még hozzá liszt, akkor adok hozzá. Érdemes ablak tábla teszttel is ellenőrizni a tészta gluténfejlettségét.
  5. Ezután kiolajozott tálba teszem, majd megforgatom benne, hogy az olaj vékonyan beborítsa mindenhol, majd fóliával letakarom és szobahőmérsékleten kelni hagyom 1 órát.
  6. Ha letelt az 1 óra, újra átgyúrom kicsit a tésztát, majd az előbbi módon ismét kelni hagyom 1 órát. Legalább a másfélszeresére kell kelnie.
  7. A tésztát hat egyenlő részre osztom, kis cipót formázok belőlük és letakarva pihentetem 10 percig.
  8. Ezután egyforma hosszúra sodrom és összefonom a szálakat.



  9. A tésztát sütőpapírral lefedett sütőlapra teszem, bekenem tojásfehérjével, lefújom olajjal, majd letakarva kelesztem 60-75 percig, addig amíg másfélszeresére kel.
  10. A tésztát ismét bekenem a tojásfehérjével. Az ujjamat szintén tojásfehérjébe, majd felváltva szezámmagba mártva finoman rányomom a tésztára, majd 180 C fokra előmelegített sütő középső rácsára teszem és szép aranybarnára sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá!

Lisztes ropogós   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP