Miután este hosszú szárú téli zoknikon begyakoroltam a 6-os fonást, reggel belevágtam a dagasztásba. Az e heti „magamnak sütés” eredménye az lett, hogy a fél kalácsot felfaltuk vacsorára vajjal és szilvalekvárral. Nagyon finom volt.
Peter Reinhart receptje:
Hozzávalók a tésztához:
- 510g liszt (4 cup)
- 30g cukor (2 tbsp)
- 6g só (1 tsp)
- 5g szárított élesztő (1 1/3 tsp)
- 30ml olaj (2 tbsp)
- 2 nagy tojás, jól elkeverve
- 2 nagy tojás sárgája jól elkeverve
- 200ml víz (3/4 cup +2 tbsp)
díszítéshez:
- 2 tojás fehérje habosra verve
- szezámmag, vagy mák
Elkészítés:
- Összedolgozom a lisztet, a cukrot, a sót és az élesztőt.
- Egy másik edényben összekeverem az olajat, a tojásokat és a tojássárgákat, és a vizet.
- Összedolgozom a száraz és nedves hozzávalókat amíg a tészta puha labdaccsá áll össze. Ha kell adok még hozzá vizet.
- Ezután kezdődik a dagasztás, egészen addig, amíg a tészta puha, nyúlékony de nem ragacsos. Ha kell még hozzá liszt, akkor adok hozzá. Érdemes ablak tábla teszttel is ellenőrizni a tészta gluténfejlettségét.
- Ezután kiolajozott tálba teszem, majd megforgatom benne, hogy az olaj vékonyan beborítsa mindenhol, majd fóliával letakarom és szobahőmérsékleten kelni hagyom 1 órát.
- Ha letelt az 1 óra, újra átgyúrom kicsit a tésztát, majd az előbbi módon ismét kelni hagyom 1 órát. Legalább a másfélszeresére kell kelnie.
- A tésztát hat egyenlő részre osztom, kis cipót formázok belőlük és letakarva pihentetem 10 percig.
- Ezután egyforma hosszúra sodrom és összefonom a szálakat.
- A tésztát sütőpapírral lefedett sütőlapra teszem, bekenem tojásfehérjével, lefújom olajjal, majd letakarva kelesztem 60-75 percig, addig amíg másfélszeresére kel.
- A tésztát ismét bekenem a tojásfehérjével. Az ujjamat szintén tojásfehérjébe, majd felváltva szezámmagba mártva finoman rányomom a tésztára, majd 180 C fokra előmelegített sütő középső rácsára teszem és szép aranybarnára sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Szólj hozzá!