Először a desszert.eu oldalon láttam ezt a receptet, de a kalács formája nem tetszett igazán, mert én a vékonyabb szeleteket jobban kedvelem. Éppen ezért amikor formáztam a kalácsot, a szeleteket pont a nagy számuk miatt nem tudtam lapjára fektetni ahogy eredetileg kéne, hanem csak elfordítottam őket kicsit. Emellett vajat, mákot és arányosan cukrot is többet használtam a töltelékben, mint ami az eredeti receptben van és a vaníliás cukrot is lecseréltem vanília kivonatra.
Összességében ez egy végtelenül egyszerű recept, gyorsan megvan, még két kisgyermek mellett sem volt nagy kunszt elkészíteni. És finom, de milyen finom!
Hozzávalók a tésztához:
- 500g liszt
- 5g szárított élesztő
- 350ml langyos tej
- 3 ek cukor
- 1 mk só
- 2 ek étolaj
-a töltelékhez:
- 150g darált mák
- 150g porcukor
- 65 g olvasztott vaj
- 1 ek vanília kivonat
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db tojás sárgája
- 1 ek víz
- Az élesztőt kis langyos tejben pici cukorral felfuttatom, majd összekeverem az összes hozzávalót.
- Ezután kezdődik a dagasztás, egészen addig, amíg a tészta puha lesz, nyúlékony de nem ragacsos. Ha kell még hozzá liszt, akkor adok hozzá.
- A tésztát kiolajozott tálba teszem, majd megforgatom benne, hogy az olaj vékonyan beborítsa mindenhol, majd fóliával letakarom és szobahőmérsékleten addig kelesztem, amíg a duplájára kel.
- Ha kész, lisztezett asztalon kinyújtom, megkenem a vaníliakivonattal elkevert olvasztott vajjal, rászórom a mákos-porcukros keveréket és ráreszelem a citromhéjat. Ezután feltekerem a tésztát.
- Kör alakúra hajlítom, a végeket egymásba dolgozom.
- Késsel bemetszem a kalácstésztát, ügyelve, hogy ne vágjam át teljesen, majd kicsit elfordítom a szeleteket.
- Előmelegítem a sütőt 200 C fokra, addig a tészta letakarva pihen.
- Közvetlenül sütés előtt bekenem tojássárgájával.
- 30-40 percig sütöm, amíg jól átsül (tű próba) és szép aranybarna lesz a felülete.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Szólj hozzá!