A recept Amrein Csaba mesterszakácsé
Hozzávalók a piskótához:
- 200g étcsokoládé (ehhez 65%-os csokit használtam)
- 8 db tojás
- 200g margarin
- 150g porcukor
- 10g vaníliás cukor
- 150g kristálycukor
- 12g sütőpor
- 200g finomliszt
A töltelékhez:
- 250g baracklekvár
- 20 ml rum
A mázhoz:
- 300g tortabevonó étcsokoládé (ehhez 75% kakaótartalmú csokit használtam)
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
- Előmelegítem a sütőt 180°C-ra. A tortaformát kiolajozom és kilisztezem.
- A csokit vízfürdőben felolvasztom.
- A lisztet elkeverem a sütőporral.
- A margarint habosra keverem és folyamatosan keverve apránként hozzáadom az olvasztott csokit, a porcukrot, a vaníliás cukrot és egyenként a tojás sárgákat.
- A tojásfehérjéket a 150g kristálycukorral kemény habbá verem. Egyharmadát a masszához keverem, a többit apránként adom hozzá úgy, hogy a sütőporos liszttel felváltva keverem bele.
- Ha kész, tortaformába öntöm, a szélein kissé felmagasítom (hogy később minél kisebb mértékben púposodjon fel). A forró sütőben 20 percig 180°C-on sütjük, majd 160°C-on kb. 40 percig. A sütőt nem szabad közben kinyitni.
- Ha kihűlt a tészta kettévágom. Az alsót megkenem 4 evőkanál rumos baracklekvárral. A maradék lekvárt a torta tetejére és oldalára kell kenni.
- A bevonathoz csokoládét vízfürdőben felolvasztom, majd 2 evőkanál olajjal hígítom, hogy könnyebben lehessen dolgozni vele. A tortát egy mozdulattal leöntöm a csokival és egyenletesen elkenem az oldalán. A tetejéhez nem nyúlok.
Édes kis kedvencem, nyamm!
VálaszTörlésEz a széleit felmagasitom ügyes trükk, majd csinálom én is..
VálaszTörlésNem is tűnik ez annyira bonyolultnak, majd megpróbálom.
Zsuzsa
Kipróbáltam és nagyon fini lett. A rumot mondjuk kihagytam belőle, mert nem bíztam abban, amit itt a boltban lehet kapni + a gyerkőcök miatt is. Az oldalán nem lett tökéletes a csokimáz, de azért jól mutatott. Kettészedtem a tésztát és emeletes torta lett. Még így is kicsit vastag lett a tészta, tanulhattam volna tőled, hogy nagy formába teszem.
VálaszTörlésKöszi a receptet, és azt a felismerést is, hogy a tortabevonók kakaótartalma eltérő, attól függetlenül, hogy egy árban vannak.
Nagyon örülök, hogy jól sikerült, ügyes vagy! Csak nem szülinapi torta volt?
VálaszTörlésA közepes és a nagy tortaforma mit jelent centiméterben?
VálaszTörlés