Az egyetlen kiegészítésem hozzá, hogy elkészítettem gyömbéres változatban is, ami teljesen ugyanígy néz ki, úgyhogy felesleges újabb képet feltenni róla. A különbség annyi, hogy a biscuit nedves hozzávalóihoz hozzákevertem egy kis frissen reszelt gyömbért (pár csipetet) és a végén nem fahéjjal elkevert cukorral szórtam meg a tésztalabdacsokat, hanem gyömbérport kevertem a cukorba és azt használtam a szóráshoz. Elképesztő pikáns ízű süti lett belőle, nagyon szerettük. De ha valaki a klasszikus ízeket kedveli, akkor inkább fahéjat kell használnia, úgyhogy az alábbi receptben az van... Megjegyzem fahéjjal is isteni.
A recept a Cook's Illustrated-ben jelent meg.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 850g friss áfonya (6 cup)
- 100g cukor (1/2 cup)
- csipetnyi őrölt fahéj
- csipetnyi só
- 10g kukoricakeményítő (1 tbsp)
- reszelt ciromhéj (1 1/2 tsp)
- 2 ek citromlé (1 tbsp)
- 140g liszt (1 cup)
- 25g kukoricadara (2 tbsp)
- 50g cukor + 10g a szóráshoz (1/4 cup + 2 tsp a szóráshoz)
- 8g sütőpor (2 tsp)
- 2g szódabikarbóna (1/4 tsp)
- 1,5 g (kb. 3 csipet) só (1/4 tsp)
- 56g olvasztott vaj (1/2 rúd, vagy 4 tbsp)
- 80ml író (1/3 cup buttermilk)
- 1 tk vanília kivonat (1/2 tsp)
- 2-3 csipet őrölt fahéj (1/8 tsp)
Elkészítés:
- Előmelegítem a sütőt 190 C fokra. (375F).
- Egy nagy edényben összekeverem a cukrot (én kicsit kevesebbet használtam mint 10 dkg, mert nem szeretem ha túl édes), a kukoricakeményítőt, a fahéjat és a sót. Hozzáadom az áfonyát, majd óvatosan összekeverem, hogy a szemeket egyenletesen fedje a keverék. Végül hozzáadom a citromhéjat és levet is. Az elkészült mixet sütőedénybe teszem, majd addig sütöm amíg az edény oldalán körben bugyogva forrni kezd. Ez kb. 25 perc.
- Ameddig az áfonya sül, a biscuit tésztához összekeverem a lisztet, a kukoricadarát, a xxx cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Külön edényben összekeverem az olvasztott vajat, az írót és a vaniliát. Egy harmadik edényben pedig összekeverem a a 2 tk cukrot a xxx fahéjjal.
- Egy perccel azelőtt, hogy a forró áfonyát kivenném a sütőből, összekeverem a száraz mixet a nedvessel. Nem szabad előbb!!!
- Kiveszem az áfonyás edényt a sütőből és megemelem a sütő hőmérsékletét 220 C fokra. 12 darab kicsípett tésztát helyezek el a forró áfonyákon, úgy, hogy legalább 1 cm hely maradjon közöttük, nem szabad összeérniük. Végül mindegyik kis tésztahalmot megszórom a fahéjas cukor keverékkel.
- Addig sütöm ameddig a töltelék szépen pöszörög és a biscuit-ek átsülnek és szép aranybarnák lesznek. Ez kb 15-18 perc.
- Kihűlve vagy langyosan enyhén cukrozott tejszínhabbal vagy vanília fagyival tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Szólj hozzá!