Apropó fűszerek. Eredetileg a recept hagyományosan törökmeggyért (mármint a mag őrleményéért) és perui rózsaborsért kiált, de nekem ezek nem voltak kéznél, így kénytelen voltam helyettesíteni őket. Viszont már intézkedtem ez ügyben :) .
A „kalács” 2 nap alatt készül el, mert természetesen a kovászt (ez esetben poolish-t, ami híg és nem tartalmaz sót) egy nappal a sütés előtt kell elkészíteni.
A recept szintén Peter Reinhartot dicséri...
Poolish (Híg előfermentált tészta)
- 320g kenyérliszt
- 1/4 teáskanál szárított élesztő (kb. 1 g)
- 350ml víz (szobahőmérséketű)
- Elkeverem a száraz hozzávalókat, majd hozzáadom a vizet. Homogén állagúra keverem, míg sűrű palacsintatésztaszerű lesz.
- Ezután fóliával letakarom és szobahőmérsékleten kelni hagyom 3-4 órát, amíg habos-buborékosra érik.
- Ekkor hűtőbe teszem és csak másnap használom fel. 3 napig is eláll a hűtőben. Igazából lehet hogy tovább is, de én még nem próbáltam. Viszont fagyasztani is lehet, kb. 3 hónapig.
Így néz ki amikor kész:
Tészta: Christopsomos
- 210ml kovász (poolish) Nem kell az egész adag kovász ami a fenti receptben van, annak ez csak egy része
- 450g+ kenyérliszt
- 6 g só
- 5 g száraz élesztő
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
- ¼ teáskanál őrölt jamaikai szegfűbors
- ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál citrom kivonat
- 1 teáskanál mandula kivonat
- 2 nagy tojás felverve
- 60ml méz
- 60ml olíva olaj
- 180ml szoba-hőmérsékletű tej
- 120ml mazsola
- 120ml aszalt tőzegáfonya
- 120ml aprított dió (én pekánt használtam)
Máz:
- 2 evőkanál víz
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál citrom kivonat
- 1 evőkanál szezámmag
- A kovászt egy órával a felhasználás előtt kiveszem a hűtőből.
- Összekeverem a lisztet, a sót, az élesztőt és a fűszereket, majd hozzáadom a kovászt, a citrom kivonatot a tojásokat, a mézet, az olajat és a tejet. Én reszeltem bele még citrom héjat is.
- Ezután hosszan dagasztom, amíg a tészta puha lesz, tapadós de nem ragacsos. Nekem még sok lisztet felvett, bőven kellett hozzáadnom.
- Amikor már majdnem kész, hozzáadom az aszalt gyümölcsöket és a diót.
- Ezután kiolajozott tálba teszem, majd megforgatom benne, hogy az olaj vékonyan leborítsa mindenhol, majd fóliával letakarom és szobahőmérsékleten kelni hagyom kb. 90 percet, vagy amíg kétszeresére kel.
- Ha megkelt, a tészta kétharmadából cipót formázok, sütőlapra teszem, lefújom olajjal, majd letakarom és kelni hagyom újabb kb. 60-90 percet, vagy amíg kétszeresére kel. A maradék egyharmad részt letakarva beteszem a hűtőbe.
- A cipó megkelt, előveszem a maradék egyharmad tésztát a hűtőből. Két egyenlő részre osztom, majd hosszú rudat sodrok belőlük és kereszt alakban a cipóra teszem. Végüknél bevágom és kicsit feltekerem őket.
- Előmelegített 180 C fokos sütő középső rácsán szép barnára sütöm a cipót. (Kb. 40-45 perc)
- Mielőtt készre sül a cipó, elkészítem a mázat. Elkeverem vizet és a cukrot és felforralom. Leveszem a tűzről és hozzáadom a mézet és a citrom kivonatot.
- A kész cipót, még forrón azonnal lekenem a mázzal és megszórom szezámmaggal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Szólj hozzá!