2009. augusztus 4., kedd

Túrós batyu


Én batyunak a kelt tésztás változatot hívom, mert ez kicsit tömöttebb mint a táska, ami könnyebb, és inkább leveles jellegű tésztában sül a fincsi túró. Persze ez a megkülönböztetés csak az én képzeletemben él, más erre az eszmefuttatásra csak felhúzza a szemöldökét. Ezek itt mindenesetre batyuk. :-)

Mindkét változatot szeretem sütni, mert mindkettőnek az az előnye, hogy annyi túrót teszek bele, amennyit csak akarok, nem spórolok ki semmit a töltelékből, van benne elég mazsola és van benne elég citromhéj is. Szóval finom és nincs is vele sok munka. Mostanában azonban mégis inkább a batyu a gyakori vendég nálunk, mert a kisfiam ezt a foszlós tésztát könnyebben meg tudja enni. Egyszerre több adagot szoktam sütni belőle, és ami nem fogy el pár órán belül azt lefagyasztom. Mert nagyon-nagyon jól tud esni akkor, amikor csak gyorsan be akarok kapni valamit és hihetetlen jól jön akkor, amikor egy hideg borongós-szakadó esős reggelen, az ember lánya valami melegségre vágyik. Gyorsan. :-)



Hozzávalók:
- a tésztához:
  • 340g liszt
  • kb. 240ml tej
  • 113g vaj
  • 15 cukor
  • 2,5g szárított élesztő
  • csipet só
  • 1 tojás sárgája a kenéshez
- töltelékhez:
  • 600g túró
  • 45g cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • 50g mazsola
  • 1-2 evőkanál tejföl (a túró szárazságától függ hogy kell-e, de el is hagyható)
Elkészítés:
-a töltelék:
  1. A tojássárgákat fehéredésig keverem a cukorral.
  2. Hozzáadom az áttört túrót, a tejfölt (ha kell), a mazsolát, a citromhéjat, végül óvatosan beleforgatom a felvert tojásfehérjét.
- a tészta:
  1. Összekeverem a lisztet, a kis cukros tejben felfuttatott élesztőt és az olvasztott vajat.
  2. Apránként hozzáadva a tejet, addig gyúrom, amíg könnyű, viszonylag lágy tésztát kapok. Liszttől függ, hogy mennyi tejet vesz fel, lehet több és kevesebb is.
  3. Langyos helyen a duplájára kelesztem.
  4. Ha megkelt, ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát és 10x10-es négyzetekre vágom (ebből az adagból 6 db lesz).
  5. A töltelékből jókora adagokat helyezek a tésztalapok közepére, majd a szélekkel betakarom.
  6. Sütőlapra teszem őket,a tetejüket megkenem tojássárgájával, majd kelni hagyom még egy kicsit.
  7. Közepes hőmérsékleten addig sütöm őket, míg szép aranybarnák lesznek.

6 megjegyzés:

  1. Teljesen igazad ven, ég és föld a kelt és a leveles tésztás változat!

    VálaszTörlés
  2. A porcukor-szórást nem szeretjük! (Ha jól tudom! :-D )

    VálaszTörlés
  3. Megváltozott a véleményem. Szerintem jól lehet vele dekorálni, bizonyos esetekben meg még finom is, nekem legalábbis nagyon ízlett porcukorral megszórva az áfonyás clafoutis. Szóval finoman, vékonyan, néha jó. Főleg ha fotózom, mert jól mutat a képen a barnára sült dolog és a fehér por a kontrasztja.

    VálaszTörlés
  4. Én a túrós táskán/batyun kimondottan utálom a porcukrot (és más dolgokon is, például rétesen).

    VálaszTörlés
  5. Nem kelt meg a tésztám :( Anyu is már többször járt így a szárított élesztővel :(
    Ezt most kidobtam, de itt maradt a sok túró, bolt meg nincs nyitva...
    Szerinted sima élesztővel megpróbáljam? Abból mennyit használjak?
    Na ezért próbálkozom ritkán :( Kicsit irígykedek, hogy neked mindig sikerülnek a finomságaid...

    VálaszTörlés
  6. Nagyon sajnálom! Nem volt túl meleg a felfuttatásnál a tej? De persze az is lehet, hogy nem volt már jó az élesztő. Sima élesztővel is meg lehet csinálni, 50g nyers élesztő 7g szárítottnak felel meg.

    Tudod nekem azért is könnyebb, mert már évek óta ugyanazokat a jól bevált, megbízható alapanyagokat használom. Neked is csak ki kell kísérletezni, hogy mivel tudsz jól dolgozni.

    És persze nem igaz, hogy mindig minden sikerül elsőre, de a sütögetésben minden kudarc egy újabb tapasztalat. Ilyen a kenyérsütés is, lassan áll rá az ember keze, hogy megismerje a jó tésztát, hogy megtanulja jól kezelni, formázni, sütni, stb... Ne add fel, annyi finomságot lehet készíteni!

    VálaszTörlés

Szólj hozzá!

Lisztes ropogós   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP