2009. augusztus 8., szombat

Tejes főtt kifli



Kiflit egyrészt azért szeretek sütni, mert a friss tejes és vajas kifli nagy rajongója vagyok, amit nyugodtan mondhatom, hogy már nem lehet kapni sehol. Vagy lehet, de én nem tudom hol. Mint ahogy azt sem, hogy hogy jutok oda, meg hogy mennyibe kerül egy tucat, és egyáltalán... Másrészt mert ha úgy tartja kedvem, akkor jó ropogósra sütöm, ha pedig inkább puha héjra vágyom, akkor előbb veszem ki a sütőből, még amikor szép szőke, de már átsült.
Általában a kiflireceptek nagyon hasonlóak, az embernek el kell dönteni, hogy tejet vagy vizet használ folyadék gyanánt, valamint választani kell megfelelő zsiradékot is, jelen esetben a vaj és az olaj a két lehetőség. Ezen kívül már csak azt kell kitalálni, hogy kell-e valamilyen plusz fűszer, mag, sajt vagy egyéb íz.
Én viszonylag gyakran teszek a tésztába zabpelyhet, őrölt lenmagot, pestot, aszalt paradicsomot (ez nekem mindig olajban van eltéve, és mivel az a tapasztalatom, hogy a túl sok zsiradéktól nem lesz olyan jó a tartása a tésztának, kicsit kevesebb vajat teszek bele), és sokszor keverem a kenyérlisztet tönköly és más teljes kiőrlésű lisztekkel. De sosem teszek bele több teljes kiőrlésű lisztet, mint a teljes lisztmennyiség egyharmada.
Ez itt az én bevált receptem, amiből 16 éppen megfelelő méretű és igencsak laktató kifli süthető.



Hozzávalók:
  • 1200g liszt
  • 20dkg vaj
  • 6dl tej
  • 30g cukor
  • 12g só
  • 10g szárított élesztő

Elkészítés:
  1. Összekeverem a lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt, majd hozzáadom a puha vajat és legvégül a tejet. Addig keverem amíg labdaccsá áll össze.
  2. Ezután elkezdődik a dagasztás, egészen addig, amíg a tészta puha és nyúlékony, tapadós, de nem ragacsos. Ha kell még hozzá liszt, akkor adok hozzá.
  3. A tésztát kelesztő tálba teszem, majd  letakarom és szobahőmérsékleten kelni hagyom 1 ½ - 2 órát, vagy amíg kétszeresére nő.
  4. Ha megkelt, a tésztát kétfelé veszem. Mindkettőt kör alakúra nyújtom, és 8-8 körcikkre szeletelem.
  5. Ezután igény szerint nyújtom/formázom a kifliket, aszerint, hogy széles sima kifliformát (egyenlő szárú háromszög rövid szárakkal), vagy inkább tömzsi croissant alakút (egyenlő szárú háromszög, hosszú szárakkal) szeretnék. (Egyszerű kör alakra nyújtott lapokat is fel lehet tekerni, de nekem az nem tetszik annyira.)
  6. A kifliket lefújom olajjal és letakarva kelni hagyom kb. 1 órát, vagy amíg majdnem a duplájára nőnek.
  7. Ha megkeltek, egyenként enyhén cukrozott (1-2 evőkanál cukor) forró vízben a kiflik minkét oldalát 10-10 mp-ig főzőm.
  8. Majd kiveszem és azonnal a forró 205 C fokos sütőbe teszem őket. Kb. 15-20 percig sütöm a kifliket, amíg szép aranybarnák lesznek.
A zabpelyhes belezete:


A croissant szerű/formájú:



És ilyen a paradicsomos bele:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá!

Lisztes ropogós   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP