2010. április 25., vasárnap

Köménymagos rozskenyér, majdnem dagasztás nélkül



Ez egy nagyon rusztikus, fűszeres, erősen rozsos ízű, nagyon finom kenyér. Csak megszállott rozs rajongóknak ajánlom. A receptben jókora adag köménymag szerepel. Ha ez valakit zavar, lehet kevesebbet is tenni bele, esetleg el is lehet hagyni. Én nagyon gyakran használom, mert szerintem ez a mag nagyon jól harmonizál a rozs ízével.

Az elkészítés menete hasonló a már korábban közölt fehér és rozmaringos kenyérnél leírtakkal.


Hozzávalók:
  • 228g kenyér liszt (1 5 /8 cups)
  • 198g tk rozsliszt (1 1/8 cups)
  • 16g egész köménymag (2 tbs)
  • 1g száraz élesztő (¼ ts)
  • 11g só (1 ½ ts)
  • 207ml víz (7 ounces)
  • 90ml lager típusú sör (3 ounces)
  • 45ml fehér ecet (1 tbs)

Elkészítés:
  1. Összekeverem a lisztet az élesztőt, a sót, a köménymagot, majd hozzáadom a vizet, a sört és az ecetet. Ha összeállt a tészta, fóliával letakarom és szobahőmérsékleten hagyom 8–18 órát.
  2. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítom, majd 10-15 mozdulattal lazán átgyúrom. Egyszerű cipót formálok belőle, úgy, hogy a széleket gondosan a közepébe húzom.
  3. A cipót sütőpapírral kibélelt tálba teszem, ügyelve arra, hogy az egyenetlen rész alul legyen.
  4. Olajjal lefújom és újra letakarva kelni hagyom, míg a duplájára nő. (Kb. 2 óra)









  5. A sütés előtt kb. fél órával a fedeles kerámia- , kő-, vagy vasedényt a sütőbe teszem (fedelestől!), és előmelegítem 260 C (500 F) fokra.
  6. Ha az edény hőmérséklete elérte a kívánt hőfokot, a megkelt tészta tetejét finoman belisztezem, majd egy kb. 15 cm hosszú és 1.5 cm mély bevágást ejtek rajta és papírral együtt beleteszem a forró edénybe.
  7. Lefedem, majd beteszem az edényt a sütőbe és a hőfokot lecsökkentem 218 C (425 F)fokra.
  8. Fél óra elteltével a fedőt levesszem, és anélkül sütöm tovább, amíg a cipó szép aranybarna lesz. Kb. 20-30 perc.
  9. Ha kész, kiveszem és rácson hagyom kihűlni, kb. 2 órát.



1 megjegyzés:

  1. Iszonyú finom! Őszintén sajnálom, hogy csak most bukkantam erre a receptre, legtutibb az íze, tökéletes ropogós a héja, szóval gratulálok hozzá, nálunk biztos bekerült a kedvenc receptek közé!

    VálaszTörlés

Szólj hozzá!

Lisztes ropogós   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP