Ha valaki nem kedveli annyira, a rozmaring erőteljes, aromás, kissé fanyar ízét, tegyen a tésztába kevesebbet, akkor nem lesz olyan átütő a hatás.
Hozzávalók:
- 425 g liszt (3 cups / 15 ounces)
- 1g száraz élesztő (¼ ts)
- 11g só (1 ½ ts)
- 110g finomra reszelt Parmigiano Reggiano (4 oz)
- 1 evőkanálnyi friss, aprított rozmaring
- 207ml víz (7 ounces)
- 100g apóra vágott zöld oliva (½ cup)
- 90ml lager típusú sör (3 ounces)
- 45ml fehér ecet (1 tbs)
Elkészítés:
- Összekeverem a lisztet az élesztőt, a sót, a sajtot és a rozmaringot, majd hozzáadom a vizet, a sört, az olívát és az ecetet. Ha összeállt a tészta, fóliával letakarom és szobahőmérsékleten hagyom 8–18 órát.
- A megkelt tésztát lisztezett felületre borítom, majd 10-15 mozdulattal lazán átgyúrom. Egyszerű cipót formálok belőle, úgy, hogy a széleket gondosan a közepébe húzom.
- A cipót sütőpapírral kibélelt tálba teszem, ügyelve arra, hogy az egyenetlen rész alul legyen.
- Olajjal lefújom és újra letakarva kelni hagyom, míg a duplájára nő. (Kb. 2 óra)
- A sütés előtt kb. fél órával a fedeles kerámia- , kő-, vagy vasedényt a sütőbe teszem (fedelestől!), és előmelegítem 260C fokra.
- Ha az edény hőmérséklete elérte a kívánt hőfokot, a megkelt tészta tetejét finoman belisztezem, majd egy kb. 15 cm hosszú és 1.5 cm mély bevágást ejtek rajta és papírral együtt beleteszem a forró edénybe.
- Lefedem, majd beteszem az edényt a sütőbe és a hőfokot lecsökkentem 218C fokra.
- Fél óra elteltével a fedőt levesszem, és anélkül sütöm tovább, amíg a cipó szép aranybarna lesz. Kb. 20-30 perc.
- Ha kész, kiveszem és rácson hagyom kihűlni, kb. 2 órát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Szólj hozzá!