2010. április 26., hétfő

Húsvéti kalácskoszorú



Ez volt idén húsvétkor az asztaldíszünk. Kétszer sütöttem meg egymás után két hatfonatos koszorút. Első alkalommal a főtt tojásokat nem nyomtam elég mélyen a tésztába és sütés közben a kalács ahogy duzzadt, szépen legördített párat magáról. Persze így sem veszett kárba a kalács, merthogy a tésztája a már korábban közölt egyszerű barhesz tészta, nincs benne tej, vaj, nem is igazán édes, így remekül ment az összes húsvéti fogáshoz, amihez egyébként kenyeret ettünk volna. A másodiknál már jó mélyen belegyömöszöltem a tojásokat, és benne is maradtak.

A koszorú közepébe a virágkosár átmérőjének megfelelő méretű hőálló edényt tettem, hogy sülés közben is megtartsa a formáját.




Hozzávalók a tésztához:
  • 510g liszt (4 cup)
  • 30g cukor (2 tbsp)
  • 6g só (1 tsp)
  • 5g szárított élesztő (1 1/3 tsp)
  • 30ml olaj (2 tbsp)
  • 2 nagy tojás, jól elkeverve
  • 2 nagy tojás sárgája jól elkeverve
  • 200ml víz (3/4 cup +2 tbsp)

díszítéshez:
  • 1 tojás sárgája kis vízzel kikeverve
  • szezámmag, vagy lenmag

Elkészítés:
  1. Elkeverem a lisztet, a cukrot, a sót és az élesztőt.
  2. Egy másik edényben összekeverem az olajat, a tojásokat és a tojássárgákat, és a vizet.
  3. Összedolgozom a száraz és nedves hozzávalókat amíg a tészta puha labdaccsá áll össze. Ha kell adok még hozzá vizet.
  4. Ezután kezdődik a dagasztás, egészen addig, amíg a tészta puha, nyúlékony de nem ragacsos. Ha kell még hozzá liszt, akkor adok hozzá. Érdemes ablak tábla teszttel is ellenőrizni a tészta gluténfejlettségét.
  5. Ezután kiolajozott tálba teszem, majd megforgatom benne, hogy az olaj vékonyan beborítsa mindenhol, majd fóliával letakarom és szobahőmérsékleten kelni hagyom 1 órát.
  6. Ha letelt az 1 óra, újra átgyúrom kicsit a tésztát, majd az előbbi módon ismét kelni hagyom 1 órát. Legalább a másfélszeresére kell kelnie.
  7. A tésztát hat egyenlő részre osztom, kis cipót formázok belőlük és letakarva pihentetem 10 percig.
  8. Ezután egyforma hosszúra sodrom és összefonom a szálakat. Körbe hajtom, a végeket összedolgozom.








  9. 5 keményre főtt tojást nyomok a koszorúba viszonylag mélyen, egyenlő távolságra egymástól.
  10. A tésztát sütőpapírral lefedett sütőlapra teszem, lefújom olajjal, majd letakarva kelesztem 60-75 percig, addig amíg másfélszeresére kel.
  11. A tésztát bekenem a tojássárgája-víz keverékkel. Az ujjamat szintén ebbe, majd felváltva szezámmagba mártva finoman rányomom a tésztára, majd 180 C fokra előmelegített sütő középső rácsára teszem és szép aranybarnára sütöm.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá!

Lisztes ropogós   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP