2009. október 24., szombat

Fahéjas, tőzegáfonyás, pekándiós tökcsiga


Nagy csiga/tekercs rajongó vagyok ezért évek óta kipróbálok minden ígéretesnek tűnő receptet ami ezzel a témakörrel foglalkozik, de ezidáig nem találkoztam olyan tésztával ami tökéletesen megfelelt volna nekem. Éppen ezért kitaláltam magamnak egyet. Kis finomítgatás után tényleg olyan lett mint amilyenre vágytam, rengeteg csigát sütöttem belőle az utóbbi időben. Szerencsére a családom tetszését éppúgy elnyerte mint az enyémet így sosem kellett ürügyet találnom arra, hogy megsüthessem. Ez a tészta gyönyörű sárga, finom, puha, könnyű és foszlós, de nem az a súlytalan féle, hiszen van benne anyag bőven.

Mindenkinek szívből ajánlom ezt az finomságot, szerintem ez a csiga egyszerűen fantasztikus, nagyon büszke vagyok rá. Legszívesebben levédetném a tésztáját :) .

Tölteléknek október lévén őszi csemegeként pekándiót választottam, gyümölcsként pedig csak azért sem mazsolát, hanem aszalt tőzegáfonyát tettem bele, legyen egy kicsit rendhagyó.



Hozzávalók a tésztához (15 nagy csigához):

  • 450g kenyérliszt
  • 250g teljes kiőrlésű liszt
  • 425g tökpüré (sárga!)
  • 140g cukor
  • 120g vaj (szobahőmérsékletű)
  • 100ml tej
  • 11g só
  • 1 nagy tojás
  • 8g szárított élesztő

töltelék:
  • vaj
  • 110g fahéjas cukor
  • pár marék tőzegáfonya
  • pár marék pekándió (pörkölve, aprítva)

Elkészítés:
  1. Elkeverem a cukrot, a sót és a vajat.
  2. Hozzádolgozom a tojást, a tököt majd a liszteket, az élesztőt és a tejet.
  3. Ezután elkezdődik a dagasztás, egészen addig, amíg a tészta selymes, puha és nyúlékony, tapadós, de nem ragacsos. Ha kell még hozzá liszt, akkor adok hozzá. Érdemes ablak tábla teszttel is ellenőrizni a tészta gluténfejlettségét.
  4. Ezután kiolajozott tálba teszem, majd megforgatom benne, hogy az olaj vékonyan leborítsa mindenhol, majd fóliával letakarom és szobahőmérsékleten kelni hagyom 2 órát, vagy amíg kétszeresére kel.
  5. Olajjal lefújom a munkafelületet és fnoman kinyújtom rajta a tésztát.
  6. Bőven megkenem vajjal, majd rászórom a cukrot, a fahéjat, az aszalt gyümölcsöt és a pekándiót.










  7. Feltekerem, majd 2 ujjnyi szeletekre vágom és sütőpapírral bélelt tepsikbe teszem a csigákat. Olajjal lefújom, majd letakarva 60-90 percig kelesztem őket, amíg közel a duplájukra nőnek.







  8. Ha megkeltek, 180C (350F) fokra előmelegített sütő középső rácsára helyezem őket.
  9. Mikor már kezdenek színt kapni a csigák, langos enyhén cukrozott tejjel átkenem őket, majd visszateszem a sütőbe sülni, amíg szép aranybarnák lesznek. 



4 megjegyzés:

  1. Az ablaktábla-tesztet írd le egy bejegyzésben, légyszíves, mert már nem emlékszem, miről szól.

    VálaszTörlés
  2. Egyébként nagyon tetszik ez a csiga. Lehet itthon pekándiót és tőzegáfonyát kapni? Vagy ez ugyanolyan, mint a sima áfonya? A pekándiót lehet helyettesíteni valamivel? Micsoda szép színek!

    VálaszTörlés
  3. Nem, nem olyan mint a sima áfonya, abszolút nem. Lehet kapni otthon, mint ahogy pekándiót is.
    Előbbi tőzegáfonya/cranberry/Preiselbeere/Preißelbeere néven, utóbbi pekándió/pecan/pecannüsse néven fut, főleg bio boltokban.
    Ha épp nincsenek meg ezek, bizonyára a mazsola-dió változat is megteszi, de szerintem ez a kombó tökéletes így, a pekánt semmiképp nem váltanám le, mert nagyon aromás, finom és édeskés. És igazából a tőzegáfonyát sem, mert az meg kicsit savanykás. Pont nem olyan mint a mazsola. :-)

    VálaszTörlés

Szólj hozzá!

Lisztes ropogós   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP