Mindenkinek szívből ajánlom ezt az finomságot, szerintem ez a csiga egyszerűen fantasztikus, nagyon büszke vagyok rá. Legszívesebben levédetném a tésztáját :) .
Tölteléknek október lévén őszi csemegeként pekándiót választottam, gyümölcsként pedig csak azért sem mazsolát, hanem aszalt tőzegáfonyát tettem bele, legyen egy kicsit rendhagyó.
Hozzávalók a tésztához (15 nagy csigához):
- 450g kenyérliszt
- 250g teljes kiőrlésű liszt
- 425g tökpüré (sárga!)
- 140g cukor
- 120g vaj (szobahőmérsékletű)
- 100ml tej
- 11g só
- 1 nagy tojás
- 8g szárított élesztő
töltelék:
- vaj
- 110g fahéjas cukor
- pár marék tőzegáfonya
- pár marék pekándió (pörkölve, aprítva)
Elkészítés:
- Elkeverem a cukrot, a sót és a vajat.
- Hozzádolgozom a tojást, a tököt majd a liszteket, az élesztőt és a tejet.
- Ezután elkezdődik a dagasztás, egészen addig, amíg a tészta selymes, puha és nyúlékony, tapadós, de nem ragacsos. Ha kell még hozzá liszt, akkor adok hozzá. Érdemes ablak tábla teszttel is ellenőrizni a tészta gluténfejlettségét.
- Ezután kiolajozott tálba teszem, majd megforgatom benne, hogy az olaj vékonyan leborítsa mindenhol, majd fóliával letakarom és szobahőmérsékleten kelni hagyom 2 órát, vagy amíg kétszeresére kel.
- Olajjal lefújom a munkafelületet és fnoman kinyújtom rajta a tésztát.
- Bőven megkenem vajjal, majd rászórom a cukrot, a fahéjat, az aszalt gyümölcsöt és a pekándiót.
- Feltekerem, majd 2 ujjnyi szeletekre vágom és sütőpapírral bélelt tepsikbe teszem a csigákat. Olajjal lefújom, majd letakarva 60-90 percig kelesztem őket, amíg közel a duplájukra nőnek.
- Ha megkeltek, 180C (350F) fokra előmelegített sütő középső rácsára helyezem őket.
- Mikor már kezdenek színt kapni a csigák, langos enyhén cukrozott tejjel átkenem őket, majd visszateszem a sütőbe sülni, amíg szép aranybarnák lesznek.
Az ablaktábla-tesztet írd le egy bejegyzésben, légyszíves, mert már nem emlékszem, miről szól.
VálaszTörlésOk.
VálaszTörlésEgyébként nagyon tetszik ez a csiga. Lehet itthon pekándiót és tőzegáfonyát kapni? Vagy ez ugyanolyan, mint a sima áfonya? A pekándiót lehet helyettesíteni valamivel? Micsoda szép színek!
VálaszTörlésNem, nem olyan mint a sima áfonya, abszolút nem. Lehet kapni otthon, mint ahogy pekándiót is.
VálaszTörlésElőbbi tőzegáfonya/cranberry/Preiselbeere/Preißelbeere néven, utóbbi pekándió/pecan/pecannüsse néven fut, főleg bio boltokban.
Ha épp nincsenek meg ezek, bizonyára a mazsola-dió változat is megteszi, de szerintem ez a kombó tökéletes így, a pekánt semmiképp nem váltanám le, mert nagyon aromás, finom és édeskés. És igazából a tőzegáfonyát sem, mert az meg kicsit savanykás. Pont nem olyan mint a mazsola. :-)