2009. november 30., hétfő

Napraforgó kenyér




Ez egy nagyon szép, dekoratív kenyér. Mi szeretjük olajos paradicsommal enni, de nagyon finom vajjal és szilvalekvárral is. Bármivel meg lehet szórni, durva sóval és köménymaggal, paprikás fűszerkeverékkel és meg lehet csavarni azzal is, hogy nem sima, hanem fűszervajjal kenegetjük a lapokat és azzal is hogy édesebbre készítjük a tésztát. Nagyon szeretem, mert szabadon lehet variálni, végtelen a lehetőségek száma.
Az ötletet max blogjában láttam először.


Hozzávalók az alaptésztához:
  • 760g kenyérliszt
  • 250ml langyos tej (nekem több kellett bele)
  • 125ml olaj
  • 2 tojás
  • 1 kk cukor
  • 2 kk só
  • 14g tasak szárított élesztő
a lapok kenéséhez:
  • 100 g olvasztott vaj
külső kenéshez és szóráshoz:
  • 1 tojássárga
  • 30ml tej
  • szezám-, len- és tökmag

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóiból tésztát dagasztok, egészen addig, amíg a tészta selymes, puha és nyúlékony, tapadós, de nem ragacsos. Ha kell még hozzá liszt, akkor adok hozzá, de nekem konkrétan ehhez a tésztához nem kellett lisztet adnom, viszont még felvett majd 1dl tejet.
  2. Ezután a tésztát kiolajozott tálba teszem, majd megforgatom benne, hogy az olaj vékonyan leborítsa mindenhol, majd fóliával letakarom és szobahőmérsékleten kelni hagyom 45 percig. Ennyi idő alatt nagyon könnyen kezelhető tésztát kapok.
  3. A tésztát lemérem és pontosan két egyenlő részre osztom. Az egyik felét letakarva félreteszem pihenni, a másik felét pedig szintén mérleggel 5 egyenlő részre osztom.
  4. Ezekből az első négy darabot kb. 22cm átmérőjű kerek lapra nyújtom és és tetejüket olvasztott vajjal megkenve egymásra helyezem őket egy előre elkészített sütőpapíron.
  5. Az ötödik korongot picit nagyobbra, kb. 24 cm átmérőjűre nyújtom és úgy teszem a többire, hogy a széleit letakarja. Az ötödik (takaró) réteget, már nem kell megvajazni.
  6. A tésztát éles késsel nyolc helyen bevágom, ügyelve hogy a szélétől 1 cm-re kezdődjenek a vágások.
  7. A kapott háromszögeket ezután kihajtom, ezek lesznek majd a külső szirmok.
  8. Előveszem a másik tésztát, amit eddig pihentettem. Megmérem, majd a negyedét félreteszem. A maradék tésztát szintén 5 egyenlő részre osztom, és ugyanúgy járok el a lapok kinyújtásával, mint korábban, azzal a különbséggel, hogy most a 4 négy kisebb darabot kb. 18cm átmerőjű koronggá nyújtom, az ötödiket pedig kb. 20cm átmérőjűre. Ugyanúgy vajazom és ugyanúgy egymásra rakom őket mint az előző kupacot, az ötödikkel pedig ugyanúgy beborítom és ugyanúgy nem vajazom.
  9. A kisebb kupacot belehelyezem a már kihajtogatott tészta közepébe.
  10. Mint a nagynál, itt is nyolc helyen vágom be a tésztát, ügyelve hogy a vágások a már kihajtogatott szirmok közepénél kezdődjenek.
  11. A kapott háromszögeket ezután kihajtom, ezek lesznek majd a belső szirmok.
  12. A félretett egynegyed tésztát cipóra formázom és beleteszem a tésztavirág közepébe.
  13. A tésztát megkenem a tojássárga-tej keverékkel és a virág közepét beszórom tökmaggal és lenmaggal, a szirmokat pedig szezámmaggal.
  14. A kész virágot sütőpapírral lazán letakarva 200C fokra előmelegített sütőben sütöm 10 percig.
  15. A 10 perc elteltével leveszem a sütőpapírt és lecsökkentem a hőmérsékletet 180C fokra és úgy sütöm tovább kb. 30 percig.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá!

Lisztes ropogós   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP