Hozzávalók a tésztához (15 nagy csigához):
- 450g kenyérliszt
- 250g teljes kiőrlésű liszt
- 425g tökpüré (sárga!)
- 140g cukor
- 120g vaj (szobahőmérsékletű)
- 100ml tej
- 11g só
- 1 nagy tojás
- 8g szárított élesztő
töltelék:
- rengeteg kakaópor
- ízlés szerint cukor (a több jelen esetben jobb)
- vaj
Elkészítés:
- Elkeverem a cukrot, a sót és a vajat.
- Hozzádolgozom a tojást, a tököt majd a liszteket, az élesztőt és a tejet.
- Ezután elkezdődik a dagasztás, egészen addig, amíg a tészta selymes, puha és nyúlékony, tapadós, de nem ragacsos. Ha kell még hozzá liszt, akkor adok hozzá. Érdemes ablak tábla teszttel is ellenőrizni a tészta gluténfejlettségét.
- Ezután kiolajozott tálba teszem, majd megforgatom benne, hogy az olaj vékonyan leborítsa mindenhol, majd fóliával letakarom és szobahőmérsékleten kelni hagyom 2 órát, vagy amíg kétszeresére kel.
- Olajjal lefújom a munkafelületet és fnoman kinyújtom rajta a tésztát.
- Bőven megkenem vajjal, majd rászórom a cukrot és rászitálom a kakaót.
- Feltekerem, majd 2 ujjnyi szeletekre vágom és sütőpapírral bélelt tepsikbe teszem a csigákat. Olajjal lefújom, majd letakarva 60-90 percig kelesztem őket, amíg közel a duplájukra nőnek.
- Ha megkeltek, 180C (350F) fokra előmelegített sütő középső rácsára helyezem őket.
- Mikor már kezdenek színt kapni a csigák, langos enyhén cukrozott tejjel átkenem őket, majd visszateszem a sütőbe sülni, amíg szép aranybarnák lesznek.
Ezt a receptet szeretném kipróbálni, de még mindig élesztőgondom van. Itt a szárított élesztők használhatatlanok. Szerinted a sima élesztőből mennyit használjak?
VálaszTörlésTe mivel szoktad kimérni ezeket a pontos mennyiségeket? Én ilyen 1 g pontossággal nem tudok konyhai mérlegen mérni. Lehet, hogy már itt kezdődnek a gondok?
Éjszaka itt csöpögtetem a nyálam...Most mehetek kifosztani a hűtőt.
Megvan a tök. Ez nem volt nekem egyértelmű, hogy nyers, vagy sült tökből. Én megsütöttem, és így pürésítem.
VálaszTörlésNos, akkor már miért ne inkább a pekándiósat süssem meg tőzegáfonyával...az különlegesebb, úgyhogy várok vele, holnap nézek további hozzávalók után.
A jó mérleg valóban nagyon fontos, enélkül sok esetben teljesen lehetetlen jól kimérni a hozzávalókat.
VálaszTörlés1000g szárított élesztő körülbelül 2800g nyers élesztőnek felel meg. Keresztbe szorzással ki tudod számítani, hogy mennyire lesz szükséged.
Nagyon jól ráéreztél, én is mindig így csinálom a pürét. Félbevágom a tököt, kimagozom és lefelé fordítva sütöm meg, aztán pürésítem.
Ha édesszájúak vagytok, lehet hogy több cukrot kellene tenned bele töltelékként.
De ha élesztő gondjaid vannak és már amúgy is megvan a püré, kipróbálhatod a Farmer John kenyérsütemény receptemet is. Az szerintem valami mennyei és sokkal egyszerűbb is mint ez. Sok sikert a sütéshez, ha kérdésed van, csak szólj!